Górnośląskie Towarzystwo Literackie w Katowicach
G ó r n o ś l ą s k i e   T o w a r z y s t w o   L i t e r a c k i e   w   Katowicach

Sylwetka



Wiesław Myśliwski

Wiesław Myśliwski

Biografia

Urodzony w 1932 roku we wsi Dwikozy pod Sandomierzem. Po wojnie uczęszczał do Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego w Sandomierzu. W latach 1951−1956 studiował filologię polską na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W 1956 roku uzyskał magisterium. Debiutował w 1955 roku recenzją opublikowaną w „Tygodniku Powszechnym”. W latach 1955−1976 pracował w Ludowej Spółdzielni Wydawniczej w Warszawie. Zajmował kolejno stanowiska: asystenta redaktora, redaktora, kierownika redakcji literatury współczesnej, a od 1967 roku zastępcy redaktora naczelnego. Pierwsza powieść (Nagi sad) ukazała się w 1967 roku. W latach 1971−1983 należał do Związku Literatów Polskich. Od 1975 do 1999 roku redagował kwartalnik społeczno-kulturalny „Regiony” (kilka numerów ukazało się jako dwumiesięcznik). Od 1993 do 1999 redagował dwutygodnik kulturalny „Sycyna”, który był dodatkiem do „Gazety Rolniczej”. Był członkiem Narodowej Rady Kultury, a w latach 1983−1989 jej wiceprzewodniczącym. Od 1986 do 1989 roku należał do Rady Konsultacyjnej przy Przewodniczącym Rady Państwa.

Został uhonorowany licznymi nagrodami, w tym jako jedyny polski pisarz dwukrotnie Nagrodą Literacką Nike (1997, 2007). Ponadto otrzymał m.in.: Nagrodę Prezesa Rady Ministrów II stopnia (1979), Nagrodę Funduszu Literatury (1984), Nagrodę Państwową II stopnia (1987), Nagrodę W.S. Reymonta (1997), Nagrodę im. A. Jurzykowskiego (Nowy Jork, 1998), Nagrodę Literacką Gdyni (2007), Nagrodę miesięcznika „Odra” (2007), Nagrodę Złote Berło Fundacji Kultury Polskiej (2011), Nagrodą literacką m. st. Warszawy (2014), Nagrodą Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (2014). Odznaczony został Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski (1980), Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski (1998), Orderem Ecce Homo (2004), Złotym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis (2005) oraz Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski (2012).

Posiada tytuł doktora honoris causa trzech uczelni: Akademii Świętokrzyskiej im. Jana Kochanowskiego w Kielcach (2007), Uniwersytetu Opolskiego (2009) oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego (2012).

Należy do grona honorowych członków Górnośląskiego Towarzystwa Literackiego.

Próbka tekstu

Bibliografia

Powieści:

Nagi sad. Warszawa 1967.

Pałac. Warszawa 1970.

Kamień na kamieniu. Warszawa 1984.

Widnokrąg. Warszawa 1996.

Traktat o łuskaniu fasoli. Kraków 2006.

Ostatnie rozdanie. Kraków 2013.

Utwory dramatyczne i scenariusze filmowe:

Przez dziewięć mostów.[scen. film. wg powieści Nagi sad]. Ekran. 1972.

Złodziej. [dramat]. „Dialog” 1973, nr 7. Praprem. Warszawa, Teatr Polski 1974.

Klucznik. [dramat]. „Dialog” 1978, nr 6. Praprem. Warszawa, Teatr Polski 1978.

Droga. [scen. film.]. TV 1980.

Klucznik. [scen. film. Na motywach sztuki Klucznik]. [Współaut.:] W. Marczewski. Ekran. 1979.

Popielec. [scen. film. wg powieści W. Kłaczyńskiego]. [Współaut.:] R. Ber. TV 1983.

Drzewo. [dramat]. „Twórczość” 1988, nr 7. Praprem. Warszawa, Teatr Polski 1988.

Kamień na kamieniu. [scen. film.]. [Współaut.:] R. Ber. Ekran. 1995.

Requiem dla gospodyni. [sztuka w 2 aktach]. „Dialog” 2000, nr 10.

Szkice:

Kres kultury chłopskiej. Warszawa 2003.