Górnośląskie Towarzystwo Literackie w Katowicach
G ó r n o ś l ą s k i e   T o w a r z y s t w o   L i t e r a c k i e   w   Katowicach

Sylwetka



Michał Wroński

Michał Wroński

Biografia

- Ur. 1945 r. w Częstochowie.

- Wykształcenie średnie.

- Gatunki literackie: proza, poezja, dramat, publicystyka.

- Najważniejsze publikacje i wystawienia:

Jaśnie pan – sztuka telewizyjna i słuchowisko,

Pieczeń po hindusku – sztuka teatralna i musical,

Ostatnia bezludna wyspa – sztuka teatralna,

Teatr zamknięty – powieść,

Ważne Młyny – opowiadania,

Spacer – wiersze.

- Najważniejsze nagrody:

1980 − Złota Maska za libretto musicalu dla dzieci Zaczarowana rakieta,

1970 − Główna nagroda za słuchowisko Jaśnie pan w konkursie III Programu Polskiego Radia.

- Członek Związku Literatów Polskich od 1976 r.

Członek Górnośląskiego Towarzystwa Literackiego.

Próbka tekstu

RÓWNOLEGŁE

 

Wszystko jest równoległe

Nieraz tylko

dotknięte przez kogoś

oddala się

lub zbliża

zderza się

lub znika

gdzieś na zawsze

 

 

Spacerowanie

 

Spacerować należy

nieśpiesznie

rytmicznym krokiem

uważnie patrząc

na

każdy listek

każdą mrówkę

każdego ptaka

każdego człowieka

 

A także na szczęście

i nieszczęście

biegnące z naprzeciwka

 

 

?

 

Żyjemy na idealnej kuli

w boskim pyle atomów

pod półkulą nieba

z dwiema kulami nad sobą

płynąc

w nieskończonej kuli Wszechświata

Po coś

z małą kuleczką

w znaku zapytania

 

Bibliografia

Almanach Młodych Iskier 1965/66. Warszawa 1966

Autobus. Gliwice 1993

Bajdoła. Gliwice 1994

Bajki. Gliwice 2015

Byłem dwunasty. Kraków 2013

Cień Nieba. Kraków 2014

Dramaty. Kraków 2010

Dzik Absur i cała reszta świata. Gliwice 2014

Echa. Gliwice 2015

Hasła Pana Jętka. Rybnik 2014

Jeż i mrówka. Gliwice 2014

Kraina Zielonego Pojęcia. Kraków 2010

Kropla. Karków 2014

Laureaci Konkursów Poetyckich – wiersze (almanach). Warszawa 1970

Linomachina. Kraków 2006

Mały słownik operetkowy. Gliwice 1992

Młody Śląsk Literacki (almanach) – wiersze, proza, dramat. Katowice 1975

My. Gliwice 2015

Najdziwniejsza przygoda krasnala. Warszawa 1986

Poczekalnia. Warszawa 1987

Powtórka z historii Polski. Warszawa 1993

Równoległe. Kraków 2013

Spacer. Kraków 2014

Ścieżki Pana Boga. Gliwice 1998

Teatr senny. Kraków 2012

Teatr zamknięty. Gliwice 1995

Ważne Młyny. Kraków 2011

Wiersze. Katowice 1992

Wiersze w podróży (almanach). Szczecin 1970

Zielone pojęcia. Rybnik 2013

Ziemski Jan i Reszta. Gliwice 2015

366 dni Bajdoły i Bajgóra. Kraków 2003