Górnośląskie Towarzystwo Literackie w Katowicach
G ó r n o ś l ą s k i e   T o w a r z y s t w o   L i t e r a c k i e   w   Katowicach

Sylwetka



Edmund Borzemski

Edmund Borzemski

Biografia

Urodził się 15 czerwca 1959 r. w Opolu i tu ukończył Wyższą Szkołę Pedagogiczną. Historyk, poeta, w swoim dorobku pisarskim posiada kilkadziesiąt artykułów z dziedziny krytyki literackiej oraz historii. Mieszka w Korfantowie.

Debiutował jako poeta w 1987 roku. Drukował wiersze w licznych czasopismach i wydawnictwach zbiorowych, m.in. w „Piśmie Literacko-Artystycznym”, „Zdaniu”, „Kalendarzu Opolskim”, „Kwartalniku Nauczyciela Opolskiego”, „Opolu”, roczniku „Muzea Walki”.

Popularyzuje poezję wśród młodzieży szkolnej. Jest inicjatorem konkursu recytatorskiego poezji jenieckiej oraz cyklicznych spotkań z poezją patriotyczną.

W uznaniu osiągnięć i zasług w dziedzinie kultury uhonorowany tytułem „Zasłużony dla Gminy Korfantów”, „Honorowy Obywatel Gminy Łambinowice” oraz „Zasłużony dla Województwa Opolskiego”. Jest członkiem Związku Literatów Polskich, Konfraterni Poetów w Krakowie, Górnośląskiego Towarzystwa Literackiego w Katowicach, Nauczycielskiego Klubu Literackiego w Opolu oraz Niemodlińskiego Towarzystwa Regionalnego.

Próbka tekstu

OGRÓD

 

Pamięci Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Po drugiej stronie

Klasztornego okna-

Ogród nie zaczarowany.

Nie syci kolorami

Ani zapachem.

 

Tutaj czujne oko

Śledziło nieustannie

Zmęczone kroki Kardynała.

Na klasztornej trawie,

Będącej w istocie

Więziennym spacerniakiem,

Odcisnęły na zawsze

Ślad wolności.

 

Tak,

Ciało można zniewolić-

Lecz wystarczy widzieć

Po drugiej stronie okna

Mały skrawek nieba,

By  duch pozostał

Wolny.

 

Z tomiku  Wiatrem po szkle.

Bibliografia

Tomiki poezji:

Podzielmy się słowem. Opole 1992.

Obok milczenia. Opole1995.

Nieobecność to kamień. Opole 1996.

Wyścig o. Opole 1998.

Gwiazda Syzyfa. Opole 2002.

Nie gasić gwiazd. Kraków 2005.

Wiatrem po szkle. Kraków 2009.

Przetrwać. Kraków 2011.

Człowiek za burtą. Kraków 2014.

Coraz więcej ciszy. Kraków 2015.